суббота, 22 марта 2014 г.

Мультфільми: які? скільки? де? коли? як? Матеріали сайту http://shirgazy.com/cubics_200.html

Мультфільми

Автор: Експерт — Олександр Ковальов, Дитячий психолог і лікар

Опубліковано: 17 березня 2012 року
Мультфільми Мультфільми грають активну роль в інтелектуальному та емоційному розвитку дитини. Разом з читанням книжок і розповідями батьків вони вчать малюка цінувати добро і красу, засуджувати зло і насильство, відрізняти вигадку від реальності, допомагають орієнтуватися в складних взаємостосунках між людьми. Проте мультфільми не повинні замінювати реальне спілкування дитини з сім'єю і однолітками, до того ж дуже довгий перегляд може заподіяти шкоду її здоров'ю.

З якого віку дитині можна починати дивитися мультфільми?

Експерт Скріпєц Петро, Дитячий офтальмолог-хірург

На думку лікарів-офтальмологів, до двох років дітям взагалі не варто показувати мультфільми, в цей час найбільш переважними є діафільми. Після двох років можна поступово вводити мультфільми в ужиток дитини. Основні вимоги до перших мультиків – картинка в них повинна мінятися поволі, щоб дитина могла встигати концентрувати на ній увагу, сюжет повинен бути нескладним, зрозумілим, логічним, тривалість – мінімальною.

Які мультфільми слід вибирати?

Існуює думка, що всі радянські мультфільми беззастережно хороші, а всі американські або японські погані, звичайно, це не цілком вірно.

Критерій «корисності» або «шкідливості» мультфільмів дуже простий – він полягає в наявності або відсутності в них деструктивних, агресивних моделей поведінки. Наприклад, на думку психологів, старий радянський мультик «Мойдодир» – деструктивний, оскільки демонструє силовий спосіб вирішення конфлікту, лякає дитину. А ось американські діснєєвські «Білосніжка» або «Бембі» – відмінні мультики, оскільки в них показані доброзичливі, розумні моделі поведінки героїв, з якими звичайно ідентифікує себе дитина.

Чи потрібно дивитися мультфільми разом з дитиною?

Батьки не повинні залишати малюка одного перед телевізором, особливо якщо він вперше дивиться мультфільм. Під час перегляду дитині може знадобитися пояснення якого-небудь незрозумілого моменту, або йому стане цікаве відношення батьків до того, що відбувається. Після того, як мультик закінчиться, його необхідно спільно обговорити – наприклад, дуже корисно питати дитину, як би він поступив на місці героїв цього мультфільму в тій або іншій ситуації.

Як правильно організувати проглядання мультфільмів?

Найбільш відповідним часом для перегляду є перша половина дня. Педіатри і психологи не рекомендують показувати мультики перед денним і нічним сном – особливо вразливим і легкозбудливим дітям.

Дорослі повинні наперед визначити, в яких місцях можна зробити паузи, розбивши дуже довгі мультфільми на частини. Під час перегляду малюк повинен сидіти строго напроти екрану на відстані не менше двох метрів. Батькам потрібно уважно стежити – якщо у дитини почали червоніти або сльозитися очі, телевізор необхідно вимкнути. Перед тим, як показувати дітям той або інший новий мультик, батьки повинні обов'язково заздалегідь самі проглянути його.

У чому принципова відмінність між діафільмами або мультфільмами?

На відміну від мультфільму, у діафільму картинки набагато повільніше змінюють одна іншу, дитина вчиться розглядати, концентрувати увагу. До того ж в перегляді обов'язково беруть участь батьки – встановлюють екран, заряджають плівку, читають текст; а сама дитина може допомагати батькам, наприклад, перемотуючи кадри. Проглядання діафільму – повноцінний сімейний захід.

Чи існують мультфільми для зовсім маленьких дітей?

Інтерес до мультфільмів у малюків виявляється у різний час, залежно від рівня їх інтелектуального розвитку, характеру і темпераменту. З цікавістю спостерігати за рухомою на екрані картинкою немовлята починають вже в п'ять-шість місяців. Існують особливі мультфільми Baby Einstein, створені спеціально для малюків до року, з урахуванням їх психічних і емоційних особливостей.

Якою повинна бути тривалість проглядання мультфільму?

Експерт Скріпєц Петро, Дитячий офтальмолог-хірург

Починаючи з чотирьох років перегляд може тривати 15-20 хвилин, двічі в день; до п'яти-шести років тривалість кожного перегляду може бути збільшена до 30-40 хвилин.

За наявності порушень зору (особливо – короткозорості) тривалість перегляду повинна бути мінімальною – приблизно 10 хвилин. Проте повністю позбавляти дитину перегляду не варто – щоб вона не відчувала себе обділеною в дитячому колективі. Потрібно давати їй можливість подивитися ті мультфільми, які обговорюються її однолітками.

А ось з початком навчання в школі, для профілактики офтальмологічних і неврологічних захворювань, дитину варто перевести на так званий «шкільний зоровий режим», коли прогляданню мультфільмів або фільмів відводиться всього два дні в тиждень – субота і неділя.

Чи можуть мультфільми заподіяти шкоду дитині?

Якщо дитина часто і багато дивиться мультфільми, підвищена вірогідність, що у неїрозвинеться синдром дефіциту уваги.

Як мультфільми впливають на психіку дитини?

Дуже важливо стежити за реакцією дитини. Добрі мультфільми викликають безліч емоцій, діти явно співпереживають героям — зітхають, посміхаються або хмуряться, а після закінчення – вічувають натхнення, охоче грають, жартують і сміються. Під час проглядання агресивних, страшних мультфільмів малюки знаходяться в постійній напрузі, коротко сміються, а після перегляду можуть проявляти словесну або навіть фізичну агресію.

Комментариев нет:

Отправить комментарий