пятница, 7 марта 2014 г.

Материалы сайта pplus.in.ua/.../4122-mamo-kupi-drakulauru.ht...

«Мамо, купи Дракулауру!»

Зараз дівчатка мріють мати іграшкові копії ляльок-монстрів. Нова мода заполонила наших дітей, і батьки, які раніше завчали імена ляльок «Братс», тепер запам’ятовують учениць школи монстрів і за одну ляльку витрачають чималі кошти. Як дитина сприймає нову іграшку? Чи безпечні ляльки-монстри? Як поводитися батькам?..
«Уперше побачила цих ляльок у магазині дитячих іграшок в одному з торговельних центрів, - розповіла нам Наталя, мати 13-річного хлопця. – Чесно кажучи, спочатку подумала, що з’їхала з глузду. Сіре обличчя, зашитий рот, ручки-палички… Потім подумала, що, мабуть, на них треба вдягнути шкіру чи ще щось. Виявилося, ні! Я обійшла стелажі двічі. Ці ніжки, наче у скелета, усе в блискітках. А що дітям треба? Щоб сяяло!»
Шокована жінка звернулася до дівчини-продавця, і та підтвердила, що такі ляльки «Монстр Хай» - хіт продажу. І беруть не тільки їх, а й додаткове причандалля – шафи, сукні, прикраси тощо. До речі, шафи вразили жінку ще більше, бо зроблені вони у вигляді… гробів.
«Це все від мультиків, я розумію. У наш час були зовсім інші іграшки. Ми гралися ляльками, пам’ятаю, шила їм вбрання. Ми грали в родину, розумієте? А що вкладають дитині в голову такі іграшки? Що треба бути худою, але вдягнутою в коротку сукню з купою прикрас? Хіба дівчинка, яка грається подібними ляльками, захоче в майбутньому стати дружиною, матір’ю?..»
Зараз Наталя збирає підписи батьків, які підтримують її обурення, і хоче звернутися з листом до відділу захисту прав споживачів. Жінка зізнається, що навряд чи це допоможе, тому закликає батьків шукати альтернативу таким іграшкам, наприклад, виготовляти якісь поробки разом з дітьми.
Ляльки, що так вразили матір, за словами продавчинь одного з іграшкових магазинів, розкуповують одразу. Ціна однієї іграшки на прилавку може сягати 500 гривень! В інтернеті можна знайти трохи дешевше - до 400 плюс доставка. Пропонують і різноманітні набори з сукнями, сумочками, прикрасами, шафами у вигляді гробів тощо.
«Беруть ще й як! Це найпопулярніші іграшки зараз. Як тільки виходить нова лялька, у нас за неї ледь не б’ються, - розповіла продавчиня Анна. – Є клієнти, в яких по 40 таких ляльок. Вік? Ну, рекомендують з 6 років, але часто приходять і 4-річні дівчатка».
Анна каже, що, крім ляльок-монстрів, цікавляться й іншими, але такої популярності не має жодна інша лялька. На деяких пупсів, які коштують на порядок дешевше і виглядають більш природно, потенційні покупці навіть не дивляться.
«Беруть бейбі бон – ляльок, які дуже схожі на справжніх дітей, - додає Анна. - За ними теж треба доглядати, годувати, купати… За схожим принципом є і собачки та котики, яких можна вигулювати на повідку. Їх теж охоче купують».

«Тільки при одній їх появі треба розмовляти з дітьми»

Мультик про дівчаток, які навчаються в Школі монстрів, зараз надзвичайно популярний. Не так давно психологи били на сполох щодо ляльок «Братс», тепер настала черга «Монстр хай». Дитячий психолог, казкотерапевт, керівник сімейного центру «Сонячний Дім» Світлана Алексєєва розповіла нам, як дитина сприймає кожну нову іграшку:
«Є одна особливість у психології будь-якої людини, а тим більше дитини. Існує кілька рівнів: обожнювання, насичення й огида. Спочатку будь-яка іграшка бажана, обожнювана, викликає у дитини стан радості і щастя. Вона приносить її в свій будинок, визначає її місце, знайомить з іншими іграшками і грається, тобто насичується її функціями. Минає час, і дитина приходить до стадії відрази. Ця стадія має закінчиться переходом у новий стан - тривалої дружби з іграшкою, сюжетною зв'язкою зі своїм життям, залученням у світ реальності. Але цієї стадії стійкого інтересу немає, тому що батьки вже купили нову іграшку і дитина знову перебуває на етапі обожнювання».
Таке замкнуте коло, за словами Світлани Алексєєвої, набагато небезпечніше, ніж здається на перший погляд. Справа не в тому, що шкода купити дитині нову іграшку:
«Ми привчаємо дітей до того, що воля, інтерес і єднання з улюбленою справою - це ніщо. Перебуваючи в таких стадіях, дитина не зможе довго нічим займатися - ні спортом, ні улюбленим хобі. Пробігла стадіями обожнювання, насичення і відрази і все - давайте нове обожнювання! І так в усьому! Деякі навіть змінюють професії, ставши вже дорослими і досвідченими людьми.
Я не згадую часи, коли у дитини була одна іграшка. Вона була і другом, і вигаданим героєм, і секретним агентом (зберігає таємниці), і душевною радістю дитини. Сучасний світ більш яскравий, насичений і швидкоплинний. На жаль, особливо немає стабільності у тривалих і стійких зв'язках. Може, це залежить і від іграшок...»
Щодо цих дивних ляльок-монстрів дитячий психолог підтвердила, що останнім часом батьки дивуються новомодним іграшкам і часто звертаються за порадою, як реагувати на такі образи.
«Виробники цих ляльок виправдовуються: «Це ляльки-дівчатка, які представлені в образах перевертнів, привидів, мумій, але, звичайно ж, добрих і милих. Ляльки мають різний колір шкіри: блакитний, сірий, рожевий тощо. На обличчях і тілах ляльок можуть бути татуювання або сліди шрамів. Чим же пояснюється таке палке бажання володіти хоча б однією лялькою? Уся справа в тому, що вони є популярними персонажами мультфільмів і коміксів. Позитивні якості їхніх характерів, бажання допомогти друзям, які потрапили в біду, співчуття, доброта роблять дівчаток їх вірними прихильницями».
Світлана Алексєєва вважає, що інтерес до іграшок може підігріватися не тільки інтернетом, а й продавцями та подружками.
«Я категорично проти таких іграшок! Тільки при одній їх появі треба розмовляти з дітьми. Але одне можу сказати точно: не можна забороняти дітям такі іграшки, адже тоді на фоні інших вони будуть почуватися ніяково. Діти стануть більше приховувати свої інтереси від батьків. Найкращий вихід із ситуації - якщо батьки разом з дітьми будуть говорити про ляльок, а може, навіть і співчувати їм, адже «батьки» їхніх улюблених іграшок - монстри. А що такі дівчатка могли бачити поряд з такими батьками?..
Єдиний плюс, який я змогла знайти в цих ляльках, - це те що слова «перевертні, примари, монстри» не матимуть великої сили страху. А це вже щось. Тому любіть своїх дітей і будьте мудрими!»

Аліса Чічерова
«Мамо, купи Дракулауру!»
«Мамо, купи Дракулауру!»

Комментариев нет:

Отправить комментарий